Bakmixen

Artikelnummer: FAQ bakmixen
Artikel 19 van 20
GRATIS

Bakmixen

De ene bakker kan niet zonder, de ander moet er niets van hebben.
Wat zijn nu de voor en nadelen van een bakmix?

Volgens ons zijn dit de grootste voordelen:

Tijdwinst - het niet meer afwegen van ingredienten, alles wat er in hoort, zit er al in.
Kwaliteit - met de bakmix altijd dezelfde excellente kwaliteit.
Hygiene- door te werken met eipoeder in de bakmix, in plaats van verse eieren, is er geen risico op salmonella besmetting.

Dit is een heel-ei poeder, een wit-ei poeder of een geel-ei poeder. Deze zijn gecontroleerd op voedselveiligheid en de leveranciers staan onder toezicht van een laboratorium.

Volgens Tros Radar:

Appeltaart, brownies, boterkoek, cake en poffertjes: producten die je kunt maken met een bakmix.
Zo'n bakmix bestaat vooral uit bloem. Wat zijn de voor- en nadelen?

Bij veel cake- koekjes- en taartmixen is het eerstgenoemde product in de ingrediëntenlijst suiker, blijkt uit een rondgang van Radar op de websites van Albert Heijn en Hoogvliet van verschillende producten van het merk Koopmans, het Albert Heijn huismerk en Dr. Oetker. Ingrediënten worden weergeven op basis van hun gewicht in een product, als een bestanddeel als eerste staat vermeld zit dat er dus het meeste in. Daarna volgt meestal tarwebloem, en in sommige gevallen andere soorten bloem zoals roggebloem, en zetmeel. Naast deze ingrediënten bevat een bakmix meestal rijsmiddel, emulgatoren en zout. In sommige mixen zitten specerijen zoals kaneel.

Het eerste ingrediënt in pannenkoekmix is tarwebloem, soms zit er ook boekweitmeel in. Aan sommige mixen is suiker toegevoegd, vooral aan de American pancakes-mix.

Rijsmiddel

Bijna alle mixen hebben een rijsmiddel, dat herken je aan het E-nummer. Door een rijsmiddel toe te voegen aan je beslag gaat het rijzen. Het deeg stijgt en je baksel wordt luchtig. Als je brood bakt maak je gebruik van gist, dan moet je het deeg een uur, of langer, laten rijzen. Voor andere baksels gebruik je meestal bakpoeder, dat werkt gelijk.
Voorbeelden van rijsmiddelen in bakmixen zijn (bron: Voedingscentrum):

  • E500:
    Bekend onder de naam natriumbicarbonaat, het is een natuurlijk mineraal dat wordt gewonnen uit steenzout of zeewater.
  • E341:
    Dit is een calciumfosfaat, het is een combinatie van fosforzuur en andere stoffen. Het komt van nature voor in fruit en groente en wordt ook kunstmatig gemaakt uit fosfaaterts. Calciumfosfaten worden ook ingezet om uitdroging van onder andere vlees te voorkomen.

Emulgator

Een emulgator is volgens het Voedingscentrum een stofje waardoor vet en water goed met elkaar mengen. De stof kan zowel natuurlijk als chemisch zijn vervaardigd. Zonder emulgator zouden het vet en vocht in beslag elkaar afstoten. Emulgatoren zorgen volgens brood.net dat de korst van brood een betere kleur krijgt en emulgatoren verbeteren de smaak.

In bakmixen vind je vaak deze emulgatoren (bron: Voedingscentrum):

  • E322:
    Dit E-nummer is beter bekend als lecithine, het wordt vooral gewonnen uit sojaolie en soms ook uit eidooier. In de ingrediëntenlijst zie je het E-nummer soms ook als ‘sojalecithine’ staan. Mensen die allergisch zijn voor soja kunnen van lecithine een allergische reactie krijgen.
  • E471:
    Deze kunstmatige emulgator is verkregen uit bewerkte vetzuren. Ze heten mono- en diglyceriden van vetzuren. Bijna altijd zijn de vetzuren van plantaardige oorsprong, maar ze kunnen ook van dierlijke oorsprong afkomstig zijn. Het gebruik van dierlijk, en dus ook varkensvet, is niet uit te sluiten.

Zijn E-nummers ongezond?

Heel veel producten die je in de supermarkt koopt hebben allerlei E-nummers. E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om het product te verbeteren. Denk aan smaakversterkers of kleurstoffen. Sommige E-nummers zijn gewonnen uit de natuur, andere worden kunstmatig gemaakt in een fabriek. E-nummer zijn dus erg divers, daarom is het lastig om in het algemeen iets over de (on)gezondheid van al die toegevoegde stoffen te zeggen, aldus foodwatch.

Europa hanteert het principe dat stoffen in onze voedingsmiddelen altijd eerst gecontroleerd worden op veiligheid. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) garandeert dat E-nummer gecontroleerd zijn op veilig gebruik.

Geen onderzoek naar rijsmiddelen en emulgatoren

Foodwatch wijst erop een aantal kleurstoffen hyperactiviteit bij kinderen veroorzaken en astma-aanvallen kunnen verergeren. Ook kunnen mensen overgevoelig zijn voor bepaalde E-nummers. Over de veiligheid bij rijsmiddelen en emulgatoren is geen onderzoek gedaan, en soms bestaan ze gewoon uit natuurlijke stoffen.
'Consumenten hoeven niet ineens bang te zijn en zich zorgen te maken om E-nummers', verzekert foodwatch. Desondanks is volgens de voedselwaakhond niet met honderd procent te garanderen dat alle toegevoegde stoffen voor iedereen helemaal veilig zijn.

De bakmixen van vandeMeester.com
Worden ontworpen met beste kwaliteit ingredienten om zo tot het lekkerste resultaat te komen.
Zoekt u een producent voor private label / white label?
Wij denken graag met u mee en bieden al mogelijkheden vanaf 250 kg per product.
Onze producten worden gemengd volgens de BRC standaard, de hoogste qua voedselveiligheids eisen ter wereld.

© 2017 - 2024 Pannenkoekenwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel