Allergenen info

Artikel 10 van 20

ALLERGENEN & ALLERGIEWET

Wat is voedselallergie?

 

Wat is het verschil tussen voedselallergie, intolerantie en coeliakie?

Voedselallergie is een vorm van overgevoeligheid voor bepaalde ingrediënten die allergenen bevatten. Het afweersysteem van een persoon met voedselallergie reageert op die allergenen. Bekende symptomen zijn jeuk, uitslag, kortademigheid, braken en zwellingen. Bij mensen met een voedselintolerantie reageert het lichaam abnormaal op een bepaalde stof. De intolerantie reacties zijn overwegend milder dan bij een allergische reactie. Mensen met ‘coeliakie’, ook wel glutenintolerantie genoemd, maken antistoffen aan tegen eigen weefsels. Gluten of sporen daarvan zorgen voor schade aan de darmen. Coeliakie is een levenslange aandoening.

Waarom een speciale wet? De groep mensen met intolerantie/allergie is immers klein.

Iedere horecagast heeft recht op duidelijke informatie over de voeding die hij of zij eet. Daarnaast kan de wet ook een kans voor je onderneming betekenen. Positieve ervaringen worden vaak gedeeld. Zorg er dan ook voor dat gasten positief over je gelegenheid spreken! Bovendien wordt bij de restaurantkeuze van een groep mensen steeds vaker rekening gehouden met mensen met een allergie. De doelgroep die je met goede informatievoorziening bedient is dus veel groter.

Moet ik op alle allergenen mijn menukaart vermelden?

Wettelijk ben je niet verplicht de allergenen op je menukaart te vermelden. Het is voldoende als je de gasten laat weten dat zij erom kunnen vragen. Wil je toch allergenen in je gerechten aangeven, werk dan bijvoorbeeld met pictogrammen of symbolen. Of maak enkele aangepaste menukaarten waarop alle gerechten plus de allergeneninformatie is vermeld. Die kun je aan je gasten met een allergie of intolerantie overhandigen.

Moet ik alle allergenen uit mijn hoofd kennen?

Nee, dat is niet nodig. Je moet wel redelijk op de hoogte zijn van allergenen. Het volstaat wanneer je de gast erop wijst dat de allergeneninformatie beschikbaar is. Natuurlijk moet je die informatie wél duidelijk en overzichtelijk kunnen overhandigen.

Is een cursus, training of certificaat rondom allergenen verplicht voor mijn medewerkers?

Een cursus of training is alleen verplicht als je er voor kiest om geen allergeneninformatie schriftelijk of digitaal vast te leggen. In dat geval dient je personeel vanaf 1 februari 2015 te beschikken over een certificaat als onderbouwing voor de mondelinge informatieverstrekking.

Moet ik ook mijn dranken op allergenen controleren?

Ja. Voor dranken geldt hetzelfde als voor voedingsmiddelen. Indien een drank een allergeen bevat, moet dit worden vermeld op het etiket. Dat geldt ook voor dranken die geen ingrediëntendeclaratie op het etiket hebben.

Ben ik verplicht om ook voedingswaarden van gerechten te melden?

Nee. Voedingswaarden, complete ingrediëntenlijsten en richtlijnen over kruisbesmetting hoef je niet te melden. Per 13 december 2016 wordt vermelding van de voedingswaarde wél verplicht.

Hoe zit het met kruisbesmetting bij fabrikanten?

Fabrikanten van verpakte producten hoeven kruisbesmetting niet te etiketteren, omdat het geen ingrediënt betreft. Onbedoelde aanwezigheid hoeft niet gedeclareerd te worden. Indien er een reëel risico bestaat op kruisbesmetting, wordt wel geadviseerd dit op het etiket te vermelden (maar het is niet in de wet vastgelegd).

Let op: steeds meer fabrikanten plaatsen een vermelding van mogelijke sporen van allergenen op het etiket. Denk bijvoorbeeld aan ‘Dit product wordt gemaakt in een fabriek waar ook noten worden verwerkt’. Daardoor worden de declaraties steeds minder serieus genomen.

Hoe zit het met kruisbesmetting in mijn restaurant?

Net als bij verpakte producten valt kruisbesmetting niet onder de wetgeving. De informatie die je voor je recepturen moet vastleggen, betreft alleen de allergenen op basis van de ingrediënten. De meeste mensen met een allergie of intolerantie zijn niet gevoelig voor de sporen die via kruisbesmetting in het product terecht kunnen komen.

We raden je aan om de gast te vertellen dat je allergeneninformatie gebaseerd is op de vermelde ingrediënten. Mensen die wél ernstig allergisch zijn, hebben ook zelf een verantwoordelijkheid dit aan te geven. Vervolgens kun je in gezamenlijk overleg bepalen hoe hier mee wordt omgegaan. Zo kun je het gerecht voor deze gast apart bereiden, met schone materialen.

Bron: sligro.nl

 

 

© 2017 - 2024 Pannenkoekenwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel